EcoPlay: Duurzame WC bespaart 30% op huishoudelijk watergebruik

Douchewater gebruiken om de WC door te spoelen. Het klinkt zo logisch maar gebeurt nog zo weinig. Het Nederlandse bedrijf EcoPlay (leuke naam!) biedt een systeem dat het nagenoeg onderhoudsvrij mogelijk maakt. Tevens wordt de afvalwarmte uit het douchewater gebruikt om de ketel voor te verwarmen.

Thuis water en energie besparen

Het drinkwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit, goed beschikbaar en heel goedkoop. Voor rond de € 1,35 krijgen we een kubieke meter water uit de kraan (een goede 3000 glaasjes Spa Blauw). Daar we per persoon jaarlijks 50-100 kuub verbruiken is er niet direct een financiële prikkel hier keihard op te bezuinigen.

Wel hebben we ook in Nederland de laatste jaren kennis gemaakt met droge perioden en waterschaarste, kost de waterzuivering vrij veel energie en blijft het simpelweg zonde om het water dat met veel zorg gezuiverd is te gebruiken om de plee door te spoelen. Op een simpele manier sterk besparen op watergebruik is dus toch zo gek nog niet.

Douchewater wordt spoelwater, warmte blijft behouden

Het Ecoplaysysteem vangt douche- en badwater op en leidt het door een warmtewisselaar. Zo wordt een deel van de warmte die anders het riool in zou vloeien behouden voor de centrale verwarming. Vervolgens wordt het afvalwater ontdaan van schuim, zeepresten en bezinksel. Het gefilterde douchewater wordt opgeslagen in een wat groot uitgevallen spoelbak, klaar voor gebruik. Het systeem is slim genoeg om te bepalen of het bespaarde water nog ‘vers’ is. Staat het te lang stil dan wordt het afgestort en aangevuld met leidingwater.

De waterbesparing en milieuwinst is vermoedelijk te klein om het systeem toe te passen in bestaande huizen. Voor nieuwbouw en grondige renovaties lijkt echter het uitstekend in te passen en niet veel duurder dan conventionele voorzieningen. Gezien de 30% besparing altijd doen dus!

Bron: EcoPlay.nl
I
mageCredit: alexfrance @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Lizio schreef:

    Leuk filmpje!
    Maar wat ik me de hele tijd afvraag: Hoe komt het water dan omhoog aangezien de WC-reservoir hoger zit dan de douchebak. Komt er een klein pompje tussen? Zo ja, kost dat pompje dan geen energie?

  2. Thijs schreef:

    Er zit inderdaad vermoedelijk een pomp tussen en het omhoog brengen van het water zal dan ook energie kosten. Niet zo gek veel echter, en als dat een bezwaar is dan boven douchen en beneden kakken;).

  3. m schreef:

    Omgerekend 35 euro per persoon per jaar.
    Kosten aanleg, onderhoud en elektriciteit zijn vast hoger.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.