Telefoon opladen tijdens het fietsen
Tijdens het lopen en fietsen verliezen we best wat energie. Het zou ideaal zijn als een deel van deze energie benut kan worden om draagbare elektronica mee van stroom te voorzien. Een apparaatje als bijvoorbeeld een pacemaker vraagt slechts een minieme hoeveelheid energie. Toch moet hiervoor om de zoveel jaar een operatie uitgevoerd worden, enkel om de batterij te verwisselen. Dat moet beter kunnen.
Energie oogsten uit wrijving en statische elektriciteit
Helaas blijkt het lastig om energie uit kleine bewegingen of kleine temperatuursverschillen te oogsten. Helemaal omdat de gebruikers er het liefst niets van merken en in ieder geval geen hinder van mogen ondervinden.
Bij onderzoek aan de Georgia Institute of Technology kwam een veelbelovende oplossing naar voren: Energie opwekken uit de buiging van een speciaal geprepareerd plastic plaatje. Wanneer het plaatje beweegt ontstaat er door wrijving statische elektriciteit. De energiedichtheid is vrij hoog, een oppervlak van 5 bij 5 centimeter zou bij voortdurend schudden genoeg energie leveren om een telefoon op te laden. Dat schudden moet dan helaas nog wel op specifieke frequenties, eer de technologie praktisch bruikbaar is zijn we vermoedelijk alweer een paar jaar verder.
Bron: Technologie Review
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.