Wordt het donker in Duitsland deze winter?

Het stilzetten van vele kerncentrales en het grote aandeel duurzame energie in de Duitse stroomvoorziening maken dat het spannend wordt komende winter. De Duitse overheid heeft energiebedrijven reeds verboden oude onrendabele centrales stop te zetten maar ondanks dat vreest netbeheerder Tennet tekorten op koude donkere, windstille dagen.

Overschotten en tekorten door duurzame energie

In de winter valt de levering van zonnepanelen al tegen 16 uur stil, ver voor de vraagpiek rond het avondeten. In Duitsland zelf is nauwelijks nog reservecapaciteit om dit op te vangen, eventuele tekorten zullen met vermogen uit het buitenland moeten worden aangevuld.

Op bijvoorbeeld winderige dagen in de zomervakantie is het energie-aanbod uit wind en zon in Duitsland soms echter al groter dan de binnenlandse vraag. Het overschot wordt dan in allerijl tegen negatieve prijzen in het buitenland weggezet.

Energieopslag of slimmere netten nodig

Het succes van de ‘Energiewende’ in Duitsland laat inmiddels ook duidelijke nadelen zien. Sterk verouderde kolencentrales moeten in bedrijf blijven om het instabiele karakter van hernieuwbare bronnen te compenseren. Het wordt hoog tijd voor grootschalige energieopslag, of voor slimmere afstemming van vraag en aanbod. Maar wie gaat er investeren in capaciteit die het grootste deel van het jaar stilstaat?

Bron: Die Welt

 

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11 aug 2016

    […] platforms en pijlers voor windturbines op zee. Netbeheerder Tennet, naast in Nederland ook in Duitsland verantwoordelijk voor de aansluiting van offshore windparken, gunt Sif een opdracht om een transformator op poten te […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.