Simpele oplossingen voor zinloos stand-by verbruik

Elke telefoonlader die zinloos in het stopcontact zit kost maar liefst ± 8 euro per jaar! Elke ochtend en avond onder je bed kruipen om je oplader in en uit te pluggen bespaart je dus een kleine 2 cent per dag. Unpluggen van je laders als ‘makkelijke bespaartip’ is pure volksverlakkerij.

Telefoonladers, laptop-adapters en energiebesparing

Alle kleine beetjes helpen natuurlijk, en verscheidene laders, adapters en stand-by functies samen verbruiken knap veel loze energie. De winst per individueel apparaat is echter te gering om je als normaal mens druk over te maken. En waarom zouden we ons er ook druk over moeten maken?

Dankzij simpele technologie kunnen we laders en stand-by functies vrij van schuldgevoel achterlaten. Een goed voorbeeld van zo’n vinding is het concept PowerCutter. Dit is een laadkabeltje met een schuifknop op de stekker, plug je hem in je telefoon dan gaat hij automatisch aan. Bij het ontkoppelen schuift de lader vanzelf weer uit.

Stand-by killers en timers

Helaas is de échte uitknop bij de meeste TV’s, DVD-spelers en printers onergonomisch verborgen. Om stand-by verbruik te voorkomen zou het al veel helpen als deze knop wat meer in beeld zou zitten. Nog beter is een simpele timer die elk apparaat na een kwartiertje van inactiviteit vanzelf echt uitzet. Dit zal echter door de individuele fabrikanten geïmplementeerd moeten worden.

Voor wie meer haast heeft en kan leven met een extra ontvanger in het stopcontact zijn er al ‘stand-by killers‘. Deze werken op de TV-afstandbediening en moeten in de directe schootsafstand van deze infraroodstraler geplaatst worden. Gemiddeld kosten de apparaten 1 à 2 tientjes en die heb je zo terugverdiend wanneer je ook alle randapperatuur voor je home-cinema erop aansluit.

Energie besparen op kantoor

Voor printers, beeldschermen en andere kantoorelektronica zijn er ‘master-slave stekkerdozen‘. Hierin is er één leidend stopcontact, meestal van de PC. Pas als dit contact actief is treed ook de rest van de contactdoos inwerking. Een eenvoudig manier om monitor, speakers, etc. tegelijkertijd met de PC aan en uit te zetten.

Tegenwoordig echter, worden PC’s meer en meer vervangen voor laptops en ultrabooks. Deze zijn weliswaar geoptimaliseerd voor een lange accuduur – en daarom logischerwijs direct al een stuk zuiniger dan de ouderwetse kasten – maar de master-slave opzet werkt hier meestal niet. Alle apparatuur in een ordinaire contactdoos met aan/uitknop is dan gelukkig een prima werkbaar alternatief.

Om kort te gaan: Besparen op stand-by verbruik kan prima zonder grote investeringen of frustraties. Wees je in ieder geval bewust van het sluipende verbruik en van de eenvoudige oplossingen. Maak vervolgens voor jezelf de afweging of een bepaald gemak een paar euro per jaar mag kosten.

Bron: Red Dot
ImageCredits: rolve @sxc.hu & Red Dot


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.