Update: Misbruik certificaten groene stroom?

Nuchtere Noren weten dat ze prima bezig zijn wat betreft energie, daar hebben ze geen groene labels voor nodig. Nederlanders kopen graag wat schuldgevoel af en betalen met liefde iets meer om te kunnen vertellen dat ze duurzaam bezig zijn. Het is publiek geheim dat je dan vaak pronkt met de veren van Scandinaviërs

Update 14 mei 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2013):
Sterke promotie van de energiemaatschappij die ons eerder kapotspamde met Frans Bouwers en opiniepeilers. Of ze het waar gaan maken blijft de vraag, de boodschap is in ieder geval bemoedigend. Knap geinig ook: Advertentie & Tekst en uitlegHieronder meer toelichting bij de groene stroom certificaten.

Kernenergie en kolenstroom via stuwmeren verkocht als duurzaam

Om en nabij 20 % van de Nederlandse huishoudens is reeds over op ‘groene stroom’. Binnen Nederland is er echter lang niet voldoende hernieuwbare opwek om aan deze vraag te voldoen. Hierom shoppen onze energieleveranciers in het buitenland voor bewijzen van groene opwek.

Via vrij goedkope certificaten wordt zodoende energie die in Noorwegen wordt opgewekt (en gebruikt) hier nogmaals als groen verkocht. Voor een deel is deze ‘groene stroom’ zelfs oorspronkelijk gegenereerd in onze eigen kolencentrales (of met Franse kernenergie). De Scandinavische stuwmeren worden namelijk ook gebruikt als pomp-accumulatie opslag voor stroom die anders niet wordt afgenomen.

Hier.nu Tool voor echt groene stroom

Het opslaan van overbodige stroom of het verkopen van waterkracht over de grens is natuurlijk alleen maar toe te juichen. In de huidige situatie echter betalen we vaak voor een groen strikje om de ouderwetse kolenstroom die in Nederland wordt opgewekt. Veel minder groen in ieder geval dan reclames doen denken.

De HIER Klimaatcampagne komt met een wizard waarmee u kan checken of uw groene stroom daadwerkelijk duurzaam wordt opgewekt. Natuurlijk biedt het ook links naar leveranciers die al wel koosjer bezig zijn.

Laat je niet afschrikken door valse groene stroom

Wanneer deze campagne succesvol wordt zullen de huidige echt groene stroomleveranciers opnieuw in dezelfde problemen komen. Investeringen in echt duurzame opwek lopen in Nederland nog steeds achter op de vraag.

Toch zal ook de route via Noorwegen snel uitgeput raken; met nog geen vijf miljoen inwoners heeft Noorwegen nooit genoeg waterkracht-certificaten voor ons allemaal. Gewoon stug groene stroom blijven afnemen dus, zo dwingen we automatisch af dat Nederlandse energiebedrijven écht duurzaam worden!

Check je leverancier: Hier.nu
ImageCredit: ZSM @ Wikimedia


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ivo schreef:

    Ik was al bang dat de nuance er niet zou zijn, tot ik de laatste alinea las.
    Ik vind het eigenlijk niet meer dan logisch dat deze weg wordt bewandeld als de mogelijkheid wordt gegeven, Energiemaatschappijen zien nu echter wel de vraag naar groene stroom en zullen vanzelf gedwongen worden groots te investeren in groene opwek.

  2. Ivo schreef:

    Ik was al bang dat de nuance er niet zou zijn, tot ik de laatste alinea las.
    Ik vind het eigenlijk niet meer dan logisch dat deze weg wordt bewandeld als de mogelijkheid wordt gegeven, Energiemaatschappijen zien nu echter wel de vraag naar groene stroom en zullen vanzelf gedwongen worden groots te investeren in groene opwek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.