Zuid-Korea bouwt voor €36 mrd een windpark van 8,2 gigawatt

Jack Hunter, via Unsplash Public Domain

Een grote groep bedrijven heeft samen met de Zuid-Koreaanse overheid getekend voor de bouw van het Sinan-windpark. In 2030 moet ‘het grootste windpark ter wereld’ operationeel zijn. Dan staat er 8,2 gigawatt aan turbines paraat.

Megaproject voor megaconsortium

Aan het Sinan-project nemen liefst 33 private en publieke partijen deel. Daaronder Koreaanse energiebedrijven als KEPCO en industriële conglomeraten als Doosan en Hanwha.

Voor  48.5 biljoen won (€36 mrd) bouwen zij samen tot en met 2030 het grootste offshore windpark ooit. Dat is overigens een titel die me steeds minder zegt. Nederland heeft tot 2030 de bouw van zo’n 11 gigawatt (GW) windparken in de planning. De Nederlandse Noordzee is niet zo groot. Als we tof willen doen hernoemen we de nu geplande losse windprojecten tot één windpark. Dan hebben wij het grootste offshore windpark ter wereld.


Vooral ten koste van kolen- en gascentrales

Zuid-Koreaanse overheid draagt 2% bij

Bijzonderder is het grote volume aan windenergie waar in één klap voor wordt getekend. Een project van 8,2 gigawatt is echt heel groot en €36 mrd is echt heel veel geld.

Uitgaande van een capaciteitsfactor van 50% levert dit project jaarlijks 36 miljard kilowattuur (kWh), 7% van het jaarverbruik van Zuid-Korea in 2018. Ervan uitgaande dat het project 30 jaar meegaat, koopt het consortium voor €36 mrd elektriciteit tegen 3 eurocent per kWh. Niet gek. In Zuid-Korea komt een derde van de elektriciteit nog uit kolencentrales. Als kolencentrales jaarlijks 36 miljard kilowattuur productie inleveren scheelt dat elk jaar zo’n 30 megaton CO2-uitstoot. Lekker.

Ook lekker is dat de aangesloten bedrijven 47.6 van de 48.5 biljoen won inleggen. De staat past het verschil (krap 2%) bij. Ook in Zuid-Korea lijkt offshore windenergie daarmee praktisch zonder subsidie te concurreren met de bestaande stroombronnen.


Bron:  RenewablesNow / Imagecredit: Jack Hunter, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.