Update: Accu-wisselaar Better Place failliet

Elektrische auto’s zijn sterk in opmars, bijna alle grote autofabrikanten hebben inmiddels één of meer volledig elektrische modellen beschikbaar. Op Schiphol is deze week een wisselstation voor accu’s geopend om een van de grote nadelen van elektrisch rijden te tackelen.

Update 28 mei 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 9 september 2012):
Helaas, Better Place heeft het niet gered. Afgelopen zondag heeft het Israëlische bedrijf zelf de stekker uit Better Place getrokken: Doek valt voor Project Better Place (AutoWeek). Ondanks een vrij stevige financiering en een partnership met Renault is het niet gelukt de accu-wisselstations succesvol uit te rollen. Buiten Renault pakte geen enkele andere fabrikant het concept op, het draagvlak voor de elektrische tankstations was daarmee te gering.

Elektrische taxi’s continu in bedrijf met verwisselbare accu’s

Dat grote nadeel is nog steeds hetzelfde als pakweg 10 jaar geleden: lange laadtijden en korte reikwijdtes. Voor gemiddeld woon-werk verkeer misschien acceptabel, voor taxichauffeurs absoluut niet.

Op het intensieve taxi-traject Schiphol-Amsterdam gaan 10 elektrische taxi’s van Renault rijden. Deze wagens hebben een verwisselbare accu die in een soort wasstraat van het Israëlische bedrijf Better Place omgeruild kan worden. Wanneer de accu leeg is rijdt je de auto het wisselstation in, na betaling wordt de lege accu uit de taxi getild en wordt er een andere (volle) accu voor terug geklikt.

Dit alles gebeurd volledig automatisch, binnen 2 minuten. Dezelfde accu opladen via een stopcontact kan overigens ook nog steeds. Mooie techniek, wellicht ook toe te passen voor bussen.

Ook leuk: TED-Talk van Better Place baas Shai Agassi:

Bron & plaatje: CleanTechnica

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.