Wat verwacht de Nederlandse belegger van duurzaam beleggen?

Apurv Das, via Unsplash Public Domain

De opwarming van de aarde en de verandering van het klimaat gaan ook Nederlandse beleggers ter harte, zo blijkt uit een onderzoek van Finner, een vergelijkings- en adviesplatform voor particuliere beleggers in Nederland.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Finner.

Finner onderzocht de duurzame voorkeuren van Nederlandse beleggers onder bezoekers van de website. 70% van hen geeft aan duurzaamheid een belangrijk thema te vinden bij beleggen. Slechts 8% hecht er geen waarde aan.

Duurzaam beleggen kan bestaan uit het uitsluiten van bepaalde controversiële zaken, maar ook uit het leveren van een positieve bijdrage. Dat laatste blijkt het belangrijkste te zijn voor de Nederlandse belegger. Toch is voor beleggers makkelijker concreet te maken waarin ze niet willen beleggen. Hun geld mag niet besteed worden aan woekerleningen (79%), tabak (75%), wapens (73%) en gokken (60%).

In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. Daarvoor moet de CO2-uitstoot omlaag. Twee derde van de Nederlandse beleggers vindt een lagere CO2-uitstoot belangrijk. Dat Klimaatakkoord dient voor de overgrote meerderheid (68%) van beleggers leidend te zijn voor hun beleggingen.

Beleggers zijn uitgesproken in hun mening wat zij verwachten van duurzaam beleggen. Uit het onderzoek van Finner bleek echter dat zij bij vermogensbeheerders nauwelijks aanbod vinden voor hun wensen. Slechts 10% van de vermogensbeheerders zegt een beleggingsbeleid te hanteren in lijn met het Klimaatakkoord. Daar valt dus nog veel te winnen. Finner verwacht wel dat het aanbod zal verbeteren, omdat er vraag naar is onder beleggers, maar ook omdat beleidsmakers daar sterk op sturen.

Het is al mogelijk bij een aantal partijen duurzaam te beleggen. Voorbeelden daarvan zijn ASN Doelbeleggen en Triodos. Belangrijk is dat u een partij kiest die past bij uw wensen. Duurzaam beleggen vergelijken kan eenvoudig op Finner. De onafhankelijke vergelijkingssite maakt gebruik van een internationale databank om de duurzaamheid van beleggingsportefeuilles te valideren. Finner vergelijkt partijen op 80 punten, waaronder duurzaamheid en helpt u om de beste keuze te maken voor uw geld.

Vergelijk duurzaam beleggen voor u een keuze maakt


Imagecredit: Apurv Das, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.