Lijstjestijd 2021: Hoopgevende cijfers uit het voorbije jaar

Lucas Santos, via Unsplash Public Domain

De klimaat- en energietransitie draait om bewustwording, ambitie, innovatie, politiek en implementatie. Aan de cijfers lezen we af waar we staan. Deze cijfers toonden het afgelopen jaar dat we op veel vlakken best aardig op weg zijn.

27 |

Windturbines nog niet uitgegroeid

Het Deense energiebedrijf Ørsted ontwikkelt voor de kust van Zweden een offshore windpark van 1500 megawatt (MW). Uit de vergunningsaanvraag bleek dat Ørsted denkt aan turbines van liefst 27 MW per stuk, voor het project dat vanaf 2029 moet leveren. De grootste turbines nu in bedrijf komen tot 14 MW.

4.000 |

Oefenen met negatieve emissies 

We liggen helaas op schema om ons CO2-budget voor een klimaatopwarming van 1,5 graad voor 2030 op te maken. Om de balans te herstellen, moeten we later deze eeuw CO2 aan de atmosfeer onttrekken. De Zwitserse startup Climeworks begint vast te oefenen, met een pilot voor 4.000 ton carbon removal per jaar.

90 |

CO2 kost nu serieus geld

De Europese prijs voor CO2-uitstoot schoot dit jaar omhoog en bereikte op 8 december 2021 een voorlopige piek van €90 en een beetje per ton CO2. Na jaren van irrelevant lage prijzen begint het ETS voor bedrijven in de industrie en energiesector nu toch pijn te doen. Nog altijd ongericht, en dus nog altijd verre van ideaal. 

750 |

Elektrische bussen, overal

Als je als busvervoerder toe bent aan nieuw materieel, dan is een accu-elektrische aandrijving doorgaans de meest economische, meest duurzame en dus logische keus. Dat blijkt ook in Moskou, waar afgelopen herfst de 750e accubus in bedrijf kwam. Sindsdien zijn er al weer 150 bussen met stekker bijgekomen.

16,8 |

Zon, zonder subsidie

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft in een tender van het Rijksvastgoedbedrijf aangeboden om een zonnepark zonder subsidie te realiseren en (minimaal) 25 jaar te exploiteren. Vattenfall bouwt 16,8 megawatt aan zonnepanelen op grond van het Rijksvastgoedbedrijf naast de A6 bij Almere.

2,4 |

Minder veel te warm

De aankondigingen voorafgaand en tijdens de klimaatconferentie COP26 in Glasgow tellen op tot beleid dat, mits uitgevoerd zoals afgesproken, de klimaatopwarming beperkt tot waarschijnlijk zo’n 2,4 graad. Niet best, maar ook lang niet zo beroerd als de 4 graden waar we begin deze eeuw nog op koersten.

150 |

Waterkoker voor de wijk

Energieconcern Vattenfall gaat bij haar gascentrale in Diemen een elektrische boiler van 150 megawatt bouwen. De e-boiler zal duurzame stroom gebruiken en levert aan het warmtenet van Almere, Diemen en Amsterdam. De warmteproductie met elektriciteit start waarschijnlijk in 2024.

380 |

Betalen voor een kavel op zee

Het Duitse energieconcern RWE bouwt voor Denemarken een offshore windpark van 1.000 megawatt, tegen een garantieprijs van 0,01 Deense kroon per kilowattuur (€0,001/kWh). Gegeven de verwachte ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt betaalt RWE effectief €380 mln voor de ruimte op zee.

47-60 |

Coalitieakkoord 

In oktober 2021 was Rutte III volgens het PBL nog op weg naar een magere 38 tot 48% CO2-reductie in 2030. In een eerste reflectie op het coalitieakkoord van Rutte IV raamt het PBL nu een CO2-reductie van 47 tot 60% in 2030. Nog niet goed genoeg, zeker niet. Maar toch een mooie stap.


Imagecredit: Lucas Santos, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.