Gigantische waterkrachtcentrale Baihetan levert 16 gigawatt

China Three Gorges Corporation
Opnieuw relevant: 3 januari 2023 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 6 juli 2021

Alle 16 waterkrachtturbines van de Baihetan Dam zijn in bedrijf. Enkele maanden later dan in het oorspronkelijke bericht gemeld, maar nog wel net in 2022. De individuele turbines, elk 1 gigawatt sterk, zijn de grootste ter wereld. Het project zelf is ’s werelds op een na grootste waterkrachtcentrale. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 6 juli 2021.

Gigantische waterkrachtcentrale Baihetan levert eerste elektriciteit

In het zuidwesten van China is de Baihetan Dam elektriciteitscentrale deels in bedrijf genomen. Als de waterkrachtcentrale over een jaar volledig operationeel is, is het de een na grootste in zijn soort ter wereld. 

De helft van ons stroomverbruik uit één stuwmeer

De eerste 2 van uiteindelijk 16 turbines van elk 1 gigawatt (GW) zijn in gebruik genomen. Volgens planning is de dam in juli 2022 volledig operationeel. De productie loopt dan op tot ruim 60 miljard kilowattuur (kWh) per jaar. Het totale Nederlandse jaarverbruik ligt rond de 120 miljard kWh.

De waterkrachtcentrale is gebouwd door energiebedrijf China Three Gorges Corporation (CTGC) voor een bedrag van ¥220 mrd (€29 mrd). CTGC begon in 2017 met de bouw van de Baihetan dam, die vanaf volgend jaar de een na grootste waterkrachtcentrale ter wereld zal zijn. De grootste blijft de ook door CTGC gebouwde Three Gorges Dam, met 22,5 GW.

Op volle sterkte bespaart de Baihetan dam volgens het Chinese ministerie van ecologie en milieu jaarlijks 20 miljoen ton steenkool en 52 megaton CO2-uitstoot. Logischerwijs heeft indammen op deze schaal niet enkel positieve effecten voor mens en milieu. De natuurlijke loop van de Jinsha rivier is drastisch gewijzigd en de ±100.000 mensen en alle niet-waterdieren die woonden in de vallei die nu een stuwmeer is moesten verhuizen.

De natuurlijke loop van de rivier was overigens al lang niet meer wat hij geweest is. De Jinsha bevat inmiddels een cascade van zeker 10 waterkrachtcentrales, waaronder de Xiluodu (13,9 GW), de Wudongde (10,2 GW) en de Xiangjiaba (6,5 GW). Over de volle lengte van de rivier wekt China zo’n 60 GW op. Ongekend.


Imagecredit: China Three Gorges Corporation

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Leon Nelen schreef:

    De massa is zelfs zo groot dat de aarde een fractie van een seconde per dag langzamer draait.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.