Italië zet grote PV-systemen 24 uur lang uit

Eind deze week gooit Italië zonnepaneleninstallaties met een vermogen hoger dan 100 kW op zwart, om een blackout te voorkomen. Vanwege een zonsverduistering komende rijdag zitten grote delen van Europa overdag namelijk enkele uren in het donker.

Zonnepanelen tijdelijk uitgeschakeld voor zonsverduistering

Hoewel de zonsverduistering in Italië slechts twee uur zal duren, moeten de grote en middelgrote PV-installaties van middernacht tot middernacht van het net. De Italiaanse overheid gaf Terna in 2012 de bevoegdheid een dergelijk besluit te nemen. De afkoppeling is volgens de Italiaanse netbeheerder Terna nodig om de stabiliteit op het elektriciteitsnet te garanderen.

Versnelde zonsondergang en zonsopkomst

Aan het begin van de zonsverduistering valt het zonlicht vier keer sneller weg dan tijdens een normale zonsondergang. De netbeheerder is bang dat het wegvallen van het vermogen van alle zonnepanelen in één keer tot elektriciteitsuitval kan leiden. In Italië is momenteel een kleine 20 GW aan zonnepanelen geïnstalleerd. De panelen leveren samen maximaal net zoveel elektriciteit als ± 15 kolencentrales.

Ook als de maan aan het eind van de verduistering weer voor de zon wegschuift, treedt voor het elektriciteitsnet een kritiek moment op. Al het vermogen komt dan in een keer beschikbaar. De Italiaanse netbeheerder neemt daarom het zekere voor het onzekere. De meeste zonnepanelen moeten een volle dag uit.

In Duitsland blijven de PV-panelen leveren

In Duitsland zijn de mogelijke problemen nog groter. De PV-installaties in ons buurland leveren samen maximaal ruim 38 GW aan zonnestroom, bijna 2x zoveel als in Italië. Hoewel de zonsverduistering de Duitsers net zo sterk zal treffen heeft Duitsland echter (nog) niet besloten tot het afschakelen van al het zonvermogen.

Een woordvoerder van de Nederlandse netbeheerder Tennet geeft aan dat het bedrijf slechts in geringe mate controle heeft over de zonnepanelen. Niets doen is volgens Tennet, ook in Duitsland verantwoordelijk voor delen van het hoogspanningsnet, verstandiger dan maatregelen nemen waarvan het effect niet te voorspellen is.

Regendans voor een stabiel elektriciteitsnet

Voorlopig lijkt het vrijdag in ieder geval in Nederland geen stralend weer te worden. Als het ook in Duitsland en Italië bewolkt is dan zal dat de effecten van de zonsverduistering zeker dempen. Vrijdagavond weten we of de werknemers bij Tennet en Terna de regendans voldoende onder de knie hebben.

Bron: PV Magazine
ImageCredit: evgkursai @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.