Google 15 procent zuiniger; ‘Nederlandse’ lithiumfabriek

Josef Frühwirth, via Wikimedia Creative Commons

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. artificiële intelligentie drukt energiekosten bij Google datacenters, Iran zet 7,5 gigawatt aan duurzame energieprojecten in de markt en boycot voor palmolie.

1. Zelfdenkende Google-servers optimaliseren eigen stroomverbruik

Het machine learning-algoritme dat begin dit jaar de beste menselijke speler in het bordspel Go versloeg, verslaat nu ook Google’s eigen energiemanagers. Dankzij de artificiële intelligentie van Google Deepmind draaien de datacenters van de zoekgigant 15 procent efficiënter. Een fantastisch resultaat, gezien het groeiende energieverbruik van internetverkeer (nu al goed voor 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot).

2. Grondstoffenconcern gokt met $ 50 mln op groeiende accumarkt

De aan de Amsterdamse beurs genoteerde Advanced Metallurgical Group (AMG) bouwt in Brazilië een fabriek die jaarlijks tot 140.000 ton lithium verwerkt. Door gebruik van (lithiumhoudende) reststromen uit een bestaande mijn van AMG claimt het bedrijf het lichtgewicht metaal tegen bijzonder lage kosten te kunnen leveren. Met de lithiumwinning sorteert AMG voor op de groeiende markt voor energieopslag. Praktisch alle elektrische auto’s en thuisaccu’s maken gebruik van lithium om (duurzame) elektriciteit chemisch op te slaan. In de lente van 2018 moet het project operationeel zijn.

3. Save the date: 27 september € 5 mrd voor duurzame energie

De verdeling van de eerste € 4 mrd Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) is inmiddels bekend en in het najaar zet RVO.nl de tweede ronde open. Ben je van plan een windpark, zonneweide, aardwarmte- of biogasproject te bouwen dan ding je tussen 27 september en 27 oktober mee naar € 5 mrd subsidie voor duurzame energie. Het filmpje hiernaast ligt het biedingsprincipe van de SDE-regeling toe.

4. Uitsterven dreigt voor oerwoudkappende palmolieproducent

Palmolie heeft toepassingen in cosmetica, voedingsmiddelen en hernieuwbare brandstoffen. Toch heeft dit biobased product een slechte naam; er sneuvelen veel oerbossen om aan de vraag te voldoen. Aangespoord door campagnes van het WNF en Greenpeace boycot de palmolieverwerkende industrie de Indonesische IOI Group, die zich niet aan de duurzaamheidseisen van de Roundtable on Sustainable Palm Oil houdt. Na Nestle, Unilever en Mars wijkt nu ook het grote Amerikaanse agrofoodconcern Cargill definitief uit naar andere leveranciers en blijft IOI zitten met zijn onduurzame palmolie.

5. Iran zoekt voor $ 12 mrd aan hernieuwbare energieproductie

De meeste van Iran’s energiecentrales zijn veertig jaar oud en aan vervanging toe. Tot 2030 wil Iran daarom 7,5 gigawatt aan nieuw duurzaam vermogen realiseren. Twee derde daarvan moet al in de komende vijf jaar operationeel zijn. Het land hoopt voor de verduurzaming van zijn energiesector op private investeerders uit het buitenland en claimt dat al 150 handelsdelegaties het land bezochten sinds de strenge economische sancties zijn gestaakt. Iran brengt de hernieuwde buitenlandse interesse overigens in gevaar met het dreigement zich terug te trekken uit het nucleaire akkoord.

Imagecredit: Josef Frühwirth, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.