Tsjernobyl zet nucleaire straling duurzaam in; Klimaatzaak 2.0

Amort1939, via Pixabay Public Domain

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten: Zonnecentrale op rampplek Tsjernobyl, Filipijnen klagen Shell aan voor schending mensenrechten en fijnstofsensor oogst wifi-energie.

1. Oekraïne wil 1 gigawatt aan zonnepanelen in ‘Verboden zone’

Dertig jaar na de kernramp bij het Oekraïense Tsjernobyl is de wijde omtrek van de ontplofte kerncentrale nog altijd niet veilig begaanbaar. Tenminste, niet voor lange duur. Oekraïne wil het getroffen grondgebied nu nuttig inzetten. Milieuminister Ostap Semerak tegen Bloomberg: “De transportkabels van de kerncentrale zijn nog bruikbaar en de grond is spotgoedkoop.” Steun uit de VS en Canada voor de bouw van een eerste project van 4 megawatt is al praktisch rond. Ook de Europese wederopbouwbank EBRD overweegt een investering. Uiteindelijk mikt Oekraïne op een zonnecentrale van 1.000 megawatt.

2. Filipijnse rechtszaak tegen Shell en 46 andere CO2-giganten

De mensenrechtencommissie (CHR) van de Filipijnse overheid bereidt samen met Greenpeace een rechtszaak voor tegen de 47 grootste CO2-producenten van de wereld. De 7.000 eilanden van de Filipijnen worden bedreigd door zeespiegelstijging en extreme stormen. Volgens de CHR gevolgen van klimaatverandering die tot de olie- en kolenconcerns is terug te leiden. Pijnlijk in deze context is dat Rodrigo Duterte, de nieuwe president van de archipel, de COP21-afspraken uit Parijs niet wil onderschrijven. Na een gesprek met Amerikaanse buitenlandminister John Kerry daarover is Duterte al wel minder stellig.

3. Sensor op gratis wifi-energie meet luchtkwaliteit

Signalen voor draadloos internet brengen in de antennes van laptops en telefoons elektronen in beweging. Zo transporteren ze naast wifi en 4g ook energie. Net genoeg om zuinige internet of things-apparaten van stroom te voorzien. Het Britse bedrijf Drayson Freevolt stuurt als proof of concept 50 fietscouriers de weg op met een sensor die nooit aan de stekker hoeft en de luchtkwaliteit in Londen goedkoop en nauwkeurig in beeld brengt.

4. Oude gascentrale vervangen door 300 megawatt aan accu’s

Het Amerikaanse energiebedrijf AES bouwt in Long Beach (Californië) een accuproject met in totaal 600 megawatt aan flexvermogen (de accu’s kunnen 300 megawatt leveren maar ook evengrote aanbodpieken opnemen). De accu’s maken het lokale elektriciteitsnet geschikt voor duurzame weersafhankelijke energiebronnen als wind en zon. De huidige gascentrale, die stamt uit de jaren vijftig, is daarvoor te traag. In het Zeeuwse Vlissingen bouwde AES vorig jaar een vergelijkbare accucentrale van 10 megawatt (20 MW heen en terug).

5. Tesla-leverancier maakt gebruik van watercrisis met recyclefabriek

De verouderde waterinfrastructuur in de Amerikaanse stad Flint (Michigan) bleek de oorzaak te zijn van vele gevallen van loodvergiftiging. Daarom slepen de inwoners nu met bovengemiddeld veel waterflessen. C3 Venture, producent van plasticonderdelen, bouwt in de stad een fabriek die de grote stroom waterflessen omzet tot plastic auto-onderdelen. Onder meer voor Tesla.

Imagecredit: Amort1939, via Pixabay Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 15 aug 2016

    […] milieuactivisten via juridische routes klimaatactie pogen af te dwingen, duikt de University of Surrey in de CO2-uitstoot van alles dat juridisch sowieso niet door de […]

  2. 07 jan 2017

    […] voor kernafval is dus gevonden en Oekraïne heeft pragmatisch al besloten de ramplocatie, naast als zonnepark, ook te gebruiken als berging voor opgestookte splijtstaven uit kerncentrales elders in het land. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.