Duurzaam jaaroverzicht | De 5 grootste klappers van 2016

  Lijstjestijd 2016   De 5 belangrijkste doorbraken in schone energie, emissievrij reizen en duurzaam investeren. 

1.Windpark Borssele overtreft alle verwachtingen

Nog geen half jaar geleden was de laagste prijs ooit voor offshore windenergie € 103 per megawattuur (MWh). Nu ligt dat record onder de € 50/MWh. De prijsdoorbraak die Dong Energy forceerde met de eerste helft van Windpark Borssele was voor mij de grootste verrassing van 2016. Dat Shell, Eneco en Van Oord daar voor tweede helft van het zeewindpark nog eens 25 procent onder doken, voelde daarna al bijna ‘normaal’.

2.Zonder proefrit 400.000 bestellingen voor de Tesla Model 3

Toen Tesla begin maart zijn Model 3 presenteerde, deden honderdduizenden mensen direct een aanbesteding. Zonder ook maar een meter gereden te hebben. Sindsdien regende het dit jaar aankondigingen voor concurrerende ‘betaalbare’ elektrische auto’s met een serieuze actieradius. Koplopers Nissan, BMW en Renault en ook Tesla zelf schroefden bovendien de accucapaciteit van bestaande stekkerauto’s flink op.

3.Olieconcern Total koopt opslagspecialist Saft voor € 1 mrd

De rol van batterijopslag nam dit jaar een grote vlucht. In een groeiend aantal markten is opgeslagen zonnestroom in een thuisaccu nu een aantrekkelijk alternatief voor elektriciteit uit het net. Nog veel grotere accusystemen houden datzelfde stroomnet stabiel (of de piektarieven laag), zonder fossiele energie te verstoken. De belangrijkste deal in deze markt was de overname van accuproducent Saft door olie- en gasconcern Total.

4.De goedkoopste stroom ter wereld komt nu uit zonnepanelen

Net als windparken op zee, braken ook zonneparken record op record. Mexico dook in april voor het eerst onder de € 40/MWh, Chili slechtte in augustus de grens van € 30/MWh en Abu Dhabi is sinds september recordhouder met € 20,50/MWh. Daar bouw je geen gas-, kolen-, of kerncentrale voor. Ook windturbines op land verliezen het nu van zonnepanelen en zelfs in Denemarken kan zonnestroom al voor € 54/MWh.

5.Pensioenen, banken en politiek keren steenkool de rug toe

De Tweede Kamer koos in september voor sluiting van alle kolencentrales, voor 2030. De Britse, Finse, Franse en Canadese overheden namen in 2016 vergelijkbare besluiten, op vergelijkbare termijn. Het Noorse staatspensioen, Franse bank Societe Generale en een groot aantal Nederlandse gemeenten behoren tot een groep financiers die samen al $ 5.000 mrd aan vermogen uit de fossiele industrie terugtrokken.


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Lomito schreef:

  Als je het maar vaak genoeg blijft herhalen gaan mensen er vast wel een keer in geloven. Voor de iets minder beïnvloedbare mensen is er slechts één simpele waarheid: follow the money ofwel waar komt het geld vandaan en waar gaat het naar toe, de rest is propaganda.

  • Thijs schreef:

   Ja, follow the money:

   1. Offshore windstroom nadert de marktprijs voor elektriciteit. De onrendabele top, nu nog grofweg 20 procent, is subsidie.
   2. 400.000 man die zonder enige dwang $ 1.000 aanbetalen, voor een auto die ze dus vermoedelijk gewoon graag willen hebben.
   3. Multinational 1 koopt multinational 2.
   4. Staatsnutsbedrijven kunnen in eigen land geen goedkopere stroom inkopen dan die uit zonnepanelen.
   5. $ 5 triljoen aan vermogen vlucht uit fossiel, volg jij ook?

   Welke schimmige geldstroom zie jij hiertussen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.