Enpuls en WeertEnergie testen accuopslag bij een zonnepark

Chelsea, via Unsplash Public Domain

Lokale energiecoöperatie WeertEnergie leent haar zonnepark met accu in Altweerterheide tot de herfst uit aan de transitieversnellers van Enpuls, dochterbedrijf van netbeheerder Enexis. Enpuls simuleert een tekort aan netcapaciteit. 

Opslag van de piek

De groei van zonneparken loopt tegen grenzen op in Nederland. Netbeheerders kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen niet aan.

In deze pilot kijkt Enpuls daarom of het uit kan om voor zonneparken een kleinere aansluiting te realiseren. Een accu vangt dan de piekproductie op en levert die later op de dag alsnog aan het net. Het piekvermogen haalt een zonnepark in Nederland tenslotte maar enkele weken per jaar, en steeds slechts enkele uren per keer. ’s Nachts kan de accu zijn stroom sowieso kwijt.

“Dergelijke modellen zijn al vaak bedacht, maar nog heel weinig in de praktijk getest”, zegt Alexander Savelkoul, Manager Transitie Energiesysteem bij Enpuls. “We valideren in dit project niet alleen of de businesscase klopt, maar leren ook over de praktische aspecten en de combinatie van meerdere diensten op dezelfde batterij.”


Alleen voor de piek een dure en niet bijster duurzame oplossing

Als de kabel te duur is, is een accu dat ook

In zonniger landen is de combinatie van zonnepark en accu al een beproefd concept. Als het bijna nooit bewolkt is en de zon het hele jaar door even krachtig is, is de benutting van de accu optimaal.

In Nederland is het een lastiger verhaal. Als het al te duur is om een volledige netaansluiting te realiseren omdat die door het zonnepark te weinig benut wordt, geldt dat vermoedelijk ook voor een accu of nog wildere ideeën met waterstof.

Het is tegenintuïtief maar de kans is groot dat het ‘weggooien’ van de piekproductie van zonnepanelen in Nederland de duurzaamste en meest economische oplossing is. Een goede benutting van een accu is nu eenmaal essentieel om de milieu- en klimaatimpact tijdens zijn productie te compenseren.


Testen tot eind september, met een bestaande installatie

Beter wordt het mogelijk als je functies kunt stapelen. Het bestaande zonnepark van WeertEnergie heeft een vermogen van 1.400 kilowatt en een netaansluiting van 1.400 kilowatt die het gehele vermogen dus aan kan. Desondanks besloot de energiecoöperatie om ook een accu van 600 kilowattuur te plaatsen. Niet om zonne-energie op de piek op te slaan maar om meerdere keren per dag balansvermogen te leveren aan hoogspanningsnetbeheerder Tennet.

Value stacking met opslagsystemen

Met deze bestaande installatie gaat Enpuls doen alsof de volwaardige netaansluiting slechts 900 kilowatt aankan. Elke keer dat de zonnepanelen meer dan 65% van hun vermogen leveren, laadt Enpuls de accu op.

De gedachte is dat de midden op de dag opgeslagen energie in de avond ook meer waard is. Via dit peak shaven besparen uitbaters van zonneparken in theorie op de netaansluiting terwijl de geleverde elektriciteit op de gemiddeld markt meer opbrengt. “Het combineren van meerdere toepassingen is een belangrijke stap in het financieel haalbaar maken van batterijsystemen”,  zegt Peter Gloudi, voorzitter van WeertEnergie. “Dit project is het eerste in Nederland waarbij een batterij het opslaan van pieken in de productie van het zonnepark combineert met balancering van het landelijke elektriciteitsnet.”

De pilot, waaraan naast Enpuls en WeertEnergie ook Scholt Energy, TNO en Soltronergy meewerken, loopt van 1 april tot eind september 2020. Na september verwacht Enpuls niet dat de productie van het zonnepark nog boven de 900 kilowatt uitkomt. In de winter is de accu dus mogelijk beschikbaar voor andere verdienmodellen.

In de aflevering van Studie Energie hieronder interviewt Remco de Boer Alexander Savelkoul over de pilot.


Imagecredit: Chelsea, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...