Shell voert ambitie op: Nul CO2 in eigen bedrijfsvoering voor 2050

Matt Cannon, via Unsplash Public Domain

Olieconcern Shell kondigt aan zijn klimaatstrategie voor 2050 bij te stellen. De ambitie is nu om zelf (netto) geen broeikasgassen meer uit te stoten en de uitstoot gerelateerd aan verkochte producten met 65% te reduceren. 

Verhoogde ambitie, ook op scope 3

In 2017 kondigde Shell aan zijn uitstoot voor 2050 te willen halveren. De stap van vandaag gaat veel verder. De klimaatimpact van de eigen productie en bedrijfsvoering (scope 1 en 2) moet naar nul.

“In deze tijden met acute uitdagingen moeten we ook de focus op de lange termijn houden”, zegt Ben van Beurden, CEO bij Shell. De verwachtingen van de maatschappij rond klimaat zijn volgens Van Beurden snel verschoven. “Bij Shell moeten we nu ook verder gaan in onze eigen ambities. Daarom willen we uiterlijk in 2050 een klimaatneutraal energiebedrijf zijn.”

De grootste klimaatimpact van Shell zit echter niet in de eigen bedrijfsvoering. Belangrijker nog is daarom Shell’s bijgestelde ambitie voor de verkochte brandstoffen en andere producten. De impact daarvan moet in 2035 al met 30% afgenomen zijn. Voor 2050 mikt Shell nu op 65% minder uitstoot uit het totaal aan verkochte producten.

Vooral de Scope 3 ambitie voor de relatief korte termijn is top. Als Shell 30% reductie binnen 15 jaar wil waarmaken, moet het daarvoor vanaf nu elk jaar zichtbare grote stappen zetten. Een enorme stimulans voor transitie in de hele energiesector.


Nog niet zo glashelder Beyond Petroleum als BP

Kleine activistische aandeelhouders zoals Follow This hebben de afgelopen jaren grote investeerders en pensioenfondsen aangespoord om Shell in een klimaatvriendelijker koers te dwingen. Uiteindelijk zal voor deze aandeelhouders (en voor de klimaatwetenschap) de uitstoot van al Shell’s producten naar netto nul moeten tegen 2050. Deze stap van Shell is weer een mooie stap in die richting.

De aanscherping van Shell vandaag is ongetwijfeld ook mede mogelijk gemaakt door BP, dat recent aankondigde niet alleen voor scope 1 en 2 maar óók voor scope 3 voor netto nul* uitstoot te gaan. Mooi, gezonde concurrentie in de sector.


*Aanvulling 17 april 2020: Voor producten die BP inkoopt en (al dan niet na bewerking) weer verkoopt, is BP’s ambitie voor scope 3 een reductie van minimaal 50% in 2050. Dat zou een escape kunnen zijn, bedankt Margriet Kuijper.


Imagecredit: Matt Cannon, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.