Knalgroen zonder poen | 19 verrassend duurzame gewoontes

Niet iedereen heeft het geld om zonnepanelen te plaatsen en niet iedereen krijgt een Tesla mee van de baas. Ook zonder dikke portemonnee is duurzamer leven gelukkig makkelijk. Met deze 19 tips hou je geld en een prettig leven over.

Moeiteloos, kosteloos en zonder geitenwol

Regelmatig kreeg ik de vraag hoe je met een klein budget, zeg € 50 à 100, de meest positieve klimaatimpact maakt. Het bijdehante antwoord is standaard: hou die tientjes lekker op zak.

In ieder leven is gratis duurzaamheidswinst te halen. Pak dit jaar duurzaam door met twee, zes of al deze duurzaamheidstips en leef twee CO2-maten kleiner. Zonder de spaarrekening te plunderen en zonder noemenswaardig comfort in te leveren.


1.Eet 2 keer per week salami, spek of chorizo

Geen vlees eten is de manier om je klimaatimpact fors te verkleinen. Van omnivoor naar fulltime vegetarisch is echter wel even onderhandelen met jezelf en je disgenoten. Gebruik daarom de salamitactiek. Een paar brokjes goede salami, chorizo of spek geven een pasta, maaltijdsalade of stamppot al een volle vleessmaak. Een kwart van de hoeveelheid in het filmpje is zat. Zo eet je ongemerkt bijna vleesloos.


2.Zeur niet over plastic wegwerpbekers en boodschappentasjes

Niet alles dat duurzaam lijkt, is het ook. Papieren koffiebekers of boodschappentassen zijn alleen milieuvriendelijker dan plastic wanneer ze daadwerkelijk in het milieu terechtkomen. De echte duurzaamheidswinst zit in hergebruik en dan scoort lichtgewicht en scheurvast kunststof veel beter. Kies dus gerust voor plastic maar vul de hele werkdag hetzelfde koffiebekertje en gebruik elke boodschappentas tot hij versleten is.


3.Hang je strijkijzer aan de wilgen

De wasdroger is de meest overbodige energievreter in huis. Zelfs de zwaarste spijkerbroek droogt binnen een dag vanzelf op. Ook in de winter. Overhemden, polo’s, T-shirts en truien droog je direct aan een (plastic) hanger. Als ze nog nat zijn even goed uitschudden en strak trekken bespaart ook de energie en ergernis van het strijken. Wanneer het kan, droog je buiten. Dat gaat het snelst en scheelt nog net wat extra stookkosten.


4.Koop nooit dure groenten en fruit

Supermarkten bieden het hele jaar door praktisch hetzelfde brede assortiment aan groente en vruchten. Alleen aan de prijs herken je welke producten ‘in het seizoen’ zijn, en dus niet van ver ingevlogen of in een verwarmde kas gekweekt. De goedkoopste groentes en vruchten zijn daarmee bijna altijd ook de meest verantwoorde keuze. Zowel qua gezondheid (supervers) als qua duurzaamheid.


5.Ga kleiner wonen op koude winterdagen

De centrale verwarming heeft in de meeste huishoudens verreweg het grootste aandeel in het energieverbruik. Daarop besparen zet dus ook de meeste zoden aan de dijk. Dat kan makkelijk door in de winter je huis te ‘verkleinen’. Een koude studeerkamer op zolder warmstoken voor een uurtje thuiswerken is zonde. Draai de verwarming uit in lege kamers en haal de laptop naar de woonkamer of de keuken. Die zijn toch al warm.


6.Ruil Youtube in voor Spotify

Gebruik je een Youtube-playlist om gratis naar je favoriete muziek te luisteren? Zet deze om naar Spotify of een andere dienst die geen video’s maar alleen de muziek zelf streamt. Bewegend beeld downloaden en afspelen vreet veel meer energie dan pure audio. De geluidskwaliteit van de dedicated muziekdiensten is bovendien ook beter. Luister je vaak dezelfde albums? Sla deze lokaal op en bespaar extra op overbodig downloaden.


7.Eet kant- en klaar met korting en een toetje

Weet je nog niet wat je gaat eten vanavond? Mik dan afgeprijsde producten in je mandje. De supermarkt staat vol met maaltijdsalades, yoghurt, brood, vlees, groenten en andere versproducten met een uiterste verkoopdatum. Komt die datum te dichtbij dan plakken vakkenvullers kortingsstickers. Een dag later gaan de onverkoopbare – maar zeker niet oneetbare – producten de container in. Zonde.


8.Laat je lader lekker hangen en print op kosten van de zaak

De bekendste bespaarmaatregel is ook achterhaald. Ongebruikte smartphoneladers laat je gerust in je favoriete stopcontact zitten en ook nieuwe TV’s zijn zuinig in standby. Het grootste sluipverbruik zit nu in de apparaten die je nooit gebruikt. Trek de stekker uit de printer met uitgedroogde inkt, de echt oude logeerkamer-TV, de onpraktische thuistap en je supertrage, allang overbodige oude wifi-router.


9.Rij twee keer per dag 500 meter om

Tienduizenden forensen parkeren twee keer per dag 3 à 4 lege stoelen in een lange file. Ongezellig, duur en dom. Vijf jaar geleden was het nog een hele tour om iemand te vinden die op ongeveer dezelfde tijd ongeveer de zelfde route volgt. Nu koppelen handige apps als Toogethr en Blablacar carpoolers eenvoudig aan elkaar. Met slechts een minieme omweg halveer je de kosten en impact van je woon-werkverkeer.


10.Maak een plan voor als je 8 extra tientjes wint in de loterij

De grote rijken weten het, geld maak je met geld. Zo werkt het ook in het klein. Als je nu geen geld kunt missen, onderzoek dan vast waar je rendement het hoogst is zodra je wat bespaard hebt of tegen een meevaller aanloopt. Denk aan LED-lampen in de woonkamer, tochtstrips, een spaardouche, een professional die je verwarming tuned, een nieuwe koelkast of een elektrische fiets. Milieucentraal weet de weg.


11.Wordt slapend slank of spaar statiegeld in bed

In een frisse slaapkamer slaap je beter en gezonder. Als het goed koud is, stook je slapend je overtollige vetlaagjes op. Kun je de slaap echt niet vatten onder steenkoude dekens, gebruik dan een kruik. Heb je geen kruik dan voldoet een frisdrankfles vol water ook. Stook deze overdag rustig warm op de radiator en leg hem voor je je tanden poetst in je bed. Of stuur je vriendje 10 minuten voor jou naar bed.


12.Vlieg niet naar Thailand of Aruba om te zuipen

Niet zo gek lang geleden was een reis naar Azië of Zuid-Amerika iets waar je jaren voor spaarde en even zo lang naar uitkeek. Nu val je op als je je vakantiedagen binnen Europa opmaakt. Vliegreizen zijn nu spotgoedkoop maar helaas niets minder vervuilend. Zo af en toe een andere cultuur ervaren is mooi maar doe het echt met mate. Wil je op zuipvakantie of bakken op het strand, doe dat dan lekker in Spanje.


13.Draag je foute kersttrui trots tot Tweede Paasdag

Warme truiendag is typisch zo’n fenomeen dat niet een jaarlijks feestje maar dagelijkse praktijk zou moeten zijn. Trek een foute, fijne of mooie trui aan en de thermostaat kan zo twee graden omlaag. Motiveer je collega’s, vrienden en familie om hetzelfde te doen en je zit niet te zweten op plaatsen waar de verwarming nog ouderwets op twintig graden staat.


14.Zet altijd een krat bier koud

Elke keer dat je de koelkast open trekt, stroomt er warme lucht de koeling in. Die warme lucht koelt de koelkast weer snel terug tot 4 graden maar dat kost natuurlijk wel energie. Heb je een grotere koelkast dan je nodig hebt, vul de lege ruimte dan met bier, pakken houdbare melk of sinaasappelsap. Voor de vriezer geldt hetzelfde. Hier zijn bevroren doperwten, waterijsjes of ijsklontjes een prima opvulling.


15.Leer opnieuw rijden zonder zijwieltjes

Nederland staat bekend als fietsland én als regenland. In werkelijkheid pakken bijzonder veel mensen voor korte ritten altijd de auto én regent het bijna nooit. Fietsen is gezonder, goedkoper en milieuvriendelijker. Vaker doen dus. Met apps als buienradar of buienalarm schat je eenvoudig in of je droog van en naar je werk komt, beter een kwartiertje wacht of toch echt de auto moet pakken.


16.Snooze nog één keer vaker in de ochtend

Onder een warme douche met veel water is het heerlijk wakker worden. Maar het is ook verdomde lastig om onder die lekkere warme douche vandaan te komen. Tenzij je verslapen hebt. Dan ben je binnen twee minuten net zo schoon en zit je toch nog op tijd op de fiets. Wat in noodgevallen kan, kan elke dag. Want heb je ooit het gevoel gehad dat je die verloren doucheminuten na je werk of school nog moest inhalen?


17.Netflix House of Cards in de trein

Een uur video streamen is duurzamer dan een uur video op een DVD of videoband. Met de opkomst van Netflix en Youtube kijken we alleen zoveel meer uren video dat de balans toch de verkeerde kant uitslaat. Vooral ook omdat ook de TV tijdens al die extra uren kijken continu aanstaat. Als je echt niet van je serieverslaving afkomt, kijk dan bij voorkeur op je telefoon of tablet. Dat scheelt de bulk van het stroomverbruik.


18.Laat je stem horen

De dagelijks aanzwellende onzin over klimaat en energie kun je helemaal de moeder factchecken. Maar als je moeder alleen de onzin ziet (en daaraan niet direct twijfelt) helpt dat weinig. Knoop waar het kan een gesprek aan over windmolens, elektrische auto’s, isoleren en klimaat. En als dat echt te ongezellig is, stem dan dit jaar in maart en mei in ieder geval twee keer op een partij die zijn verantwoordelijkheid neemt.


19.Kijk nog eens goed achter in je kast

Mest twee keer per jaar je schuur, voorraadhok of kledingkast uit. De fiets die er al 3 jaar staat, staat er over 3 jaar waarschijnlijk nog. Tenzij je’m nu verkoopt of weggeeft. Een blik bruine bonen is lang maar niet eeuwig houdbaar en de broek die in 2017 te strak zat, past 2 goede voornemens later misschien weer wel. Een stoffig bericht uit 2017 kan met twee extra tips tenslotte ook zo weer een jaar mee. 😉

Imagecredit: Schuldnerhilfe, via Pixabay Public Domain (cropped & edited)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    De meeste tips zijn van het type “minder met minder”, zeer populair onder consuminderaars maar de grootste winsten zijn te halen met “meer met minder” maatregelen die niet alleen de energierekening decimeren maar ook het klimaatcomfort van de woning verbeteren. Kijk, dáár wordt de mensch vrolijk van… en als collateral damage ook nog echt groen bezig zijn voor wie daar waarde aan hecht.

    Wij hebben ook niet het geld gehad om even voor 20-30K aan de woning te vertimmeren en hebben gekozen voor de geleidelijke weg door eerst het laaghangende fruit aan te pakken, de eenvoudige en goedkope klussen die direct veel geld besparen.

    Mijn tips:
    1. vervang de douchekop door een waterbesparende douchekop (€ 10) met een jaarlijkse besparing van €20-25 per gezinslid
    2. loop alle kozijnen en andere materiaalovergangen (m.n. muren-dak, vloer meterkast) na op kieren die afgedicht worden met acrylaatkit (€ 1,60 per tube van 310ml)
    3. stel de gasketel in op maximaal 55°C en halveer het maximale vermogen van de gasketel die daardoor echt op hoog rendement gaat branden (kost niets)
    4. plak radiatorfolie tegen de achterzijde van de radiatoren (dus niet tegen de muur)
    5. neem een mechanische voordeurbel/klopper
    6. vervang iedere gloei- of spaarlamp door LED (alleen kapotte lampen vervangen)
    7. noteer elke 2 weken je meterstanden (gas, stroom en water), zet ze in een spreadsheet en neem een account bij mindergas.nl voor de graaddagenmethode (= correctie voor weersinvloeden)
    8. sluit ’s avonds de gordijnen/rolluiken voor extra warmte-isolatie.

    Met deze maatregelen kan geld gespaard worden voor de wat duurdere maatregelen zoals dakisolatie en HR++ glas. Uiteindelijk kan zoveel geld bespaard worden dat de duurste maatregelen zoals zonnepanelen en warmtepomp genomen kunnen worden zonder geld te lenen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.