Wind en zon tand om tand; € 2 mln voor elektrische deelfiets

Kenueone, via Pixabay Public Domain

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Duitsers mikken op stabiele energiemix, 1.500 stekkerfietsen voor Amsterdam, Planck naar Twente, 600 solarmoskeeën en (on)duurzame belastingparadijzen. 

1.Duitse zonne- en windenergie samen in veiling

De kosten voor windenergie en zonnestroom dalen én groeien dichter naar elkaar. Vanaf 2018 laat de Duitse overheid de beide energiebronnen daarom ’technologie neutraal’ meedingen naar overheidsfinanciering. In eerste instantie gaat het om 400 megawatt aan projecten per jaar. Nu zijn de veilingen voor windvermogen nog veel groter dan voor zon. Met de nieuwe regels hoopt Duitsland op een betere energiemix die minder energieopslag vereist. De Nederlandse SDE-subsidies zijn al vanaf het begin min of meer technologie neutraal.

2.1.500 deelfietsen met accu voor Amsterdam

Volgens startup Urbee rijdt het overgrote deel van de auto’s in Amsterdam minder dan 20 kilometer per rit. Dat kan ook prima op de fiets, zeker als die met trapondersteuning relaxt de files voorbij jaagt. Het Amsterdamse Klimaat & Energiefonds (Akef) en mede-ontwikkelaars Qwic, Dutch Bicycle Rental en Skopei steken € 2,1 mln in het deelnetwerk, dat de komende jaren tot 1.500 elektrische fietsen groeit.

3.Fraunhofer én Max Planck kiezen voor Twente

Het Duitse kennisinstituut Max Planck bundelt in Enschede zijn krachten met experts in aerodynamica en vloeistofreacties aan de Universiteit Twente (UT). Het complexe gedrag van vloeistoffen (in deze context lucht én water) speelt in de optimalisatie van scheepvaart, duurzame energie en chemie een grote rol. In 2015 trok de UT ook al het Duitse Fraunhofer naar Enschede om samen te innoveren in de high tech industrie. UT-Collegevoorzitter Victor van der Chijs over de beide deals: “Dit is een magneet voor toptalent.”

4.600 Marokkaanse moskeeën over op LEDs en zonne-energie

Marokko organiseert in november 2016 de COP22 klimaatconferentie. Het Marokkaanse ministerie van Islamitische Aangelegenheden spoort het land daarom aan om de Moskeeën te verduurzamen. Het ministerie hoopt nog voor het eind van dit jaar 100 gebedshuizen te voorzien van zonneboilers, zonnepanelen en LED-verlichting. In 2019 moeten dat er 600 zijn. Het ministerie neemt in een samenwerking met de Duitse overheid 70 procent van de kosten voor zijn rekening. Eerder kondigden ook Jordanië en Groot-Brittannië al een forse vergroening van de gebedshuizen aan.

5.Belastingparadijzen kunnen mondiale energietransitie betalen

De activisten van Friends of the Earth (FOE) hebben becijferd dat de grofweg $ 600 mrd, die fiscale vluchtelingen jaarlijks wegsluizen naar belastingparadijzen, de wereld in 2030 voor de helft van duurzame energie kan voorzien. Activist Dipti Bhatnagar vindt het ontzettend oneerlijk dat ’s werelds grote boze multinationals én de belasting kunnen ontwijken én ‘grenzeloos mogen blijven vervuilen’. Dat is het natuurlijk ook. Het sentimentele rekenwerk van FOE zet de onderhandelingen tijdens de G20-top nog eens extra op scherp. Mooi ingespeeld op de EU-boete voor Apple.

Imagecredit: Kenueone, via Pixabay Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.